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It’s that time of the year again when we go through (various interesting) questions that I have received via 
email.  These are common, and if you think that it was one of your emails, it was probably from five other 
people as well. 
 
Dear Bull:  I have a client that owns numerous rental properties in a city, some of which have liens filed 
against them via NCGS 160A-443.  If they aren’t against the land she is selling now, I don’t need to worry 
about them, right?   
 
Dear Reader:  Wrong.  Nuisance/demolition/weed-wacker liens (or whatever you want to call them, as long 
as they are liens under NCGS 160-443) can be a thorn in the side of any closing.  The statute gives them 
near super priority status against the land they directly affect (the land with the issues that the lien is filed 
against), with such priority as described in Article 10 of 160A.  However, they also constitute a money 
judgment against other land in most situations.  NCGS 160A-443(6)(b) says “If the real property upon which 
the cost was incurred is located in an incorporated city, then the amount of the cost is also a lien on any 
other real property of the owner located within the city limits or within one mile thereof except for the 
owner's primary residence.  The additional lien provided in this sub-subdivision is inferior to all prior liens 
and shall be collected as a money judgment.”  If you close without paying them, these liens will be ahead 
of your buyer-client’s ownership interest, and your lender’s deed of trust.  
 
 
Dear Bull:  My client (wife) got divorced in another state and the order directs that the North Carolina land 
be conveyed to the wife by the husband.  Can I just record this order in the clerk’s office or register of 
deeds so that she then would be the sole owner?  
 
Dear Reader:  The answer depends on the court and the wording of the order, but generally no.  There are a 
couple of cases that discuss the jurisdictional aspect in detail, but Buchanan v. Weber, 567 S.E.2d 413, covers 
it well enough with the headnote saying this: “Although a Kansas divorce judgment attempted to determine 
the title to real property in North Carolina and it is accepted law in North Carolina that courts of one state 
cannot determine title to real property located in another state, that part of the judgment is severable and 
our courts are required to give full faith and credit to the remainder of the Kansas divorce judgment absent 
the sentence attempting to determine title to North Carolina property.”  While the argument of Article IV, 



Section 1 of the constitution (Full Faith and Credit clause) was made, the court said “when the court rendering 
the judgment has no jurisdiction over the property, the Full Faith and Credit Clause is not applicable.” 
 
What if the order was from a North Carolina court, and the jurisdictional matters were not at issue?  Well 
then we get down to the wording of the divorce/equitable distribution order.  Very rarely do I come across 
an order that strips the land from one party and places it vested solely in the other.  More likely is a scenario 
where the order says something like "Husband shall deed to the wife the marital residence…”  This language 
is not an order vesting title, it is an order for a third party to do an act (here, the husband deeding the land 
to the wife).  If the husband fails to deed the land, the recording of that order is going to gain no ground in 
the wife getting title.  The correct next step is to file the appropriate motion(s) with the court (usually a 
motion to compel the husband to comply with the order).  If the court then orders that the land is divested 
of the husband’s rights and interest, and is vested solely in the wife, that order may be filed in the register of 
deeds and acts in lieu of a deed.  
 
 
Dear Bull:  My client has a Federal Tax Lien filed in the county where he owns land.  He is married and holds 
title as tenancy by the entireties.  Can you please insure over that? 
 
Dear Reader:  Unfortunately, no we can’t.  The federal government disregards the TBE as it is a state 
created vehicle for holding title.  This was made abundantly clear in United States v. Craft, 535 U.S. 274 
(2002), where the Court found that the federal government is not bound by state court interpretations of 
the attachment of the Federal Tax Lien.  While this case was about Federal Tax Liens, there is no reason to 
think that the reasoning wouldn’t apply to any other federal judgment.   Good news for any tax liens from 
the NCDOR, though, as they wouldn’t attach in this situation. 
 
 
Dear Bull:  I’m working on a closing for a home that was constructed last year.  There is an MLA filing from 
eighteen months ago and there are five potential lien claimants who have filed notices on LiensNC.com.  
The seller says that work was completed over 6 months ago and there is no way for him to get waivers from 
any of those claimants.  How do I convince the potential lien claimants to sign Form 6’s (NCLTA - Waiver 
and Release of Liens)? 
 
Dear Reader:  The appropriate lien affidavit for this situation is the NCLTA Form 1 (no work in the last 120 
days).  The Mechanics Lien Agent statutes did not change the fact that the filing of a Claim of Lien on Real 
Property under NCGS 44A-12 has to be done with 120 days of the last day of furnishing of labor or 
materials in order for it to attach.  If work was completed over 120 days ago, the NCLTA Form 1 is the 
correct document.  
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